Bokföra kundfaktura

Bokföra kundfaktura
Foto: Istockphoto

I denna text ska vi gå igenom hur du ska bokföra en kundfaktura. Vi börjar med faktureringsmetoden och tar sedan ett exempel för den som har kontantmetoden. I båda fallen utgår vi ifrån samma parametrar. Att bokföra en kundfaktura är i regel något positivt. Det är ett tecken på att företagets affärsmodell fungerar. Men som med all bokföring kan det vara lite oklart till en början. Av den anledningen tänkte vi ge ett par exempel.

Faktureringsmetoden

Har du valt faktureringsmetoden så kommer fakturan du skickar bli en kundfordring. Du kommer med andra ord bokföra din kundfaktura i två steg. Första är när du skickar fakturan. Den andra är när du mottar betalningen från kunden. I detta exempel har du skickat en faktura på 12 500 kronor inklusive moms. Det avser en försäljning inom Sverige och momsen är 25 procent.

KontoDebetKredit
3001 – Försäljning inom Sverige10 000
2610 – Utgående moms2 500
1510 – Kundfordringar12 500

Du bokar bort kundfordringen i samband med att du erhåller betalningen.

KontoDebetKredit
1510 – Kundfordringar12 500
1930 – Företagskonto12 500

Kontantmetoden

Kontantmetoden skiljer sig något från faktureringsmetoden. Normen för kontantmetoden är att bokföra din kundfaktura först när betalningen sker. Det finns dock ett undantag vid årsskiftet. Men i regel blir det färre konteringar för den som använder kontantmetoden. Av den anledningen är den något mindre administrativ. Förutom att bokföringen normalt bara sker vid betalningen så är förutsättningarna samma som i fallet ovan.

KontoDebetKredit
3001 – Försäljning inom Sverige10 000
2610 – Utgående moms2 500
1930 – Företagskonto12 500

Påverkar momsredovisningen

Valet av metod påverkar även momsen. Har du faktureringsmetoden uppkommer momsen när du skickar fakturan. Medan den som har kontantmetoden redovisar momsen först vid betalningen. Ett undantag finns dock vid årsskiftet.

Sammanfattning

Bokföringsmetoden får betydelse för hur du ska bokföra en kundfaktura. Det kan därför vara bra att ta reda på vilken metod du valt. Informationen finns normalt på ditt registerutdrag. Det påverkar också när du ska redovisa moms. En redogörelse samt bokföringsexempel för respektive metod finns ovan.