Avsluta enskild firma

Avsluta enskild firma
Foto: Istockphoto

Att avsluta en enskild firma består av flera moment. För det första ska du avregistrera dig för exempelvis F-skatt, arbetsgivare och moms. Men det kan också vara flera andra saker som kassaregister, punktskatter och ombud. För det andra så behöver du eventuellt uttagsbeskatta tillgångar som fanns vid avslutet. Dessutom ska du lämna in deklarationer fram tills datumet för avregistrering. På Skatteverkets hemsida finns en checklista som du kan använda för att avsluta din enskild firma.

Avregistrera digital eller via blankett

Själva avregistreringen går att göra digitalt via Verksamt. Alternativet är att använda blankett 4639 som går att hitta på Skatteverkets hemsida. En enskild firma finns primärt registrerad hos Skatteverket. Det finns dock en del som också har valt att registrera ett namn hos Bolagsverket. Även detta bör du beakta när du ska avsluta din enskilda firma.

Glöm inte debiterad preliminärskatt

En del som många glömmer är den debiterade preliminärskatten. Den löper på även fast du avregistrerar dig via exempelvis Verksamt. Det är därför av yttersta vikt att gå till Skatteverkets e-tjänst preliminär inkomstdeklaration och ange sista årets överskott. Blev det inget överskott så kan du ange noll. Skriv också under övriga upplysningar att firman är avslutad.

Du ska också deklarera

Du ska lämna in deklarationer fram till din avregistrering. Det innebär exempelvis att du ska lämna en arbetsgivardeklaration eller momsdeklaration för den sista perioden. Detta gäller även fast det inte varit någon aktivitet. Dessutom kommer du få en NE-bilaga tillsammans med din deklaration året efter. På Skatteverkets hemsida finns ytterligare information.

Avsluta enskild firma med underskott

Upphör verksamheten finns det möjlighet att kvitta underskottet. Det går dock inte att kvitta samma år som du avslutar. Du måste därför vänta tills andra året efter att verksamheten upphörde. Har du avslutat verksamheten 2024 så måste du vänta med avdraget till inkomstår 2025, vilket innebär deklaration 2026. Du har möjlighet att dra av underskottet under tre år, det vill säga i deklarationerna för 2026-2028.

Kostar det något att avsluta en enskild firma?

Att avregistrera en enskild firma kostar ingenting. Däremot kan det uppkomma andra kostnader vid avslut. En sådan variant är om det fortfarande finns saker kvar i verksamheten som du ska uttagsbeskatta. Det kan till exempel avse inventarier eller lager.

Sammanfattning

Anledningen till att avsluta en enskild firma kan variera. Det kan bero på att utfallet blev sämre än förväntat. Men det kan också vara att du fått ett nytt jobb eller avsaknad av tid. Kort sagt finns det många faktorer som kan spela in. Oavsett orsak finns det några saker att tänka på vid avslut. För det första måste du avregistrera dig. Sen är det viktigt att komma ihåg preliminär inkomstdeklaration. För det andra kan det finnas kvar tillgångar som du ska uttagsbeskatta. Dessutom ska du deklarera fram till avregistreringsdatum. För det tredje får du inte glömma att kvitta eventuella underskott i framtiden. Sist men inte minst kan vi rekommendera länken till checklistan på Skatteverkets hemsida.