Vad menas med omsättning?

Vad menas med omsättning
Foto: Istockphoto

En vanlig fråga är vad som menas med ordet omsättning? Vad är innebörden av ordet? Till att börja med är omsättning ett annat ord för verksamhetens försäljning under en viss tidsperiod, vanligtvis ett räkenskapsår. Faktum är att ordet går att dela in under bruttoomsättning och nettoomsättning. Lite förenklat är bruttoomsättningen hela intäkten som företaget genererar. Medan nettoomsättning gör avdrag för bland annat moms och rabatter. I bokföringslagen står följande om nettoomsättning:

nettoomsättning: intäkter från sålda varor och utförda tjänster som ingår i företagets normala verksamhet med avdrag för lämnade rabatter, mervärdesskatt och annan skatt som är direkt knuten till omsättningen.

Nettoomsättning exempel

Du har skickat en kundfaktura på 12 500 kronor inklusive moms. Momsen är på 25 procent. Det finns inga rabatter. För att få fram nettoomsättningen måste du ta bort momsen på 2 500 kronor. Kvar blir 10 000 kronor. Det är denna summa som är nettoomsättningen. När företaget refererar till omsättning menas normalt nettoomsättning.

Nettoomsättningen hamnar i kontoklass 3. Det är kontoklassen du använder för att bokföra försäljning. Vi kan tydliggöra med ett praktiskt bokföringsexempel. Du har i detta fall faktureringsmetoden och skickar en faktura på 12 500 kronor inklusive moms.

KontoDebetKredit
3001 – Försäljning inom Sverige10 000
2610 – Utgående moms2 500
1510 – Kundfordring 12 500

Varför är nettoomsättning viktigt

Det finns flera orsaker till att nettoomsättning är viktigt. För det första ger det en inblick i företagets försäljning. Det signalerar också om företaget växer. Men det får även betydelse på andra områden. Ett sådant är val av redovisningsmetod. För att välja kontantmetoden får du inte ha en nettoomsättning som överstiger 3 miljoner. Det påverkar även möjligheten att välja bort revisor. Förutom nämnda exempel så ligger nettoomsättning också till grund för flera nyckeltal. Det kan till exempel vara vinstmarginal eller omsättning per anställd.

Är moms med i omsättningen?

I nettoomsättningen är den borträknad. När du kollar försäljning i en resultaträkning är det nettoomsättningen du ser. Momsen ligger dock inte i resultaträkningen. Den ligger nämligen i balansräkningen under kontoklass 2 – eget kapital och skulder.

Omsättning och vinst

Omsättning visar bara din försäljning och berättar egentligen inget om hur företaget mår. Visserligen innebär en ökad omsättning att företaget säljer mer och har en tillväxt. Men kanske ännu viktigare än omsättning är resultat. Ett annat ord för ett positivt resultat är vinst. Utan vinst är det svårt att bedriva en verksamhet. I korthet är vinsten skillnaden mellan försäljningen (omsättning) och kostnaderna som verksamheten har.