Privat swish i enskild firma

Privat swish i enskild firma
Foto: Istockphoto

Det går att redovisa en privat swish i enskild firma. Men du kommer bokföra betalningen från din försäljning mot ett eget uttag. Mer om detta i bokföringsexemplet längre ner.

Att frågan om privat swish uppkommer är kanske inte så konstig. Många enskild firmor börjar i liten skala och försöker hålla nere kostnaderna. Din privata swish är normalt gratis, men vill du ha ett företagsnummer för din enskild firma så måste du betala extra. Dels finns en kostnad per transaktion, sen tillkommer vanligtvis också en kostnad för numret.

Kan man använda privat swish i enskild firma?

Ur ett redovisningsperspektiv så går det att hantera en privat swish i en enskild firma. Det går med andra ord att bokföra transaktioner som du tagit emot med din privata swish. Orsaken är att den enskilda firman är en fysiker och är starkt sammankopplad med dig som privatperson. Det går till exempel inte att använda en privat swish för ett aktiebolag. Anledningen är att aktiebolaget är en juridisk enhet.

Det andra perspektivet avser banken. Av uppenbara skäl vill banken att du använder produkter som dem erbjuder. Men det handlar inte bara om att tjäna pengar. Banken har också regelverk att förhålla sig till. Dessutom kan det finnas begräsningar i användaravtalet. Det är därför viktigt att kontakta sin bank för vägledning.

Denna artikel fokuserar dock på det redovisningsmässiga och vi kommer därför fortsätta med hur detta går att hantera i bokföringen.

Bokföra privat swish i enskild firma

En mottagen betalning med privat swish går att bokföra i en enskild firma. Men bokföringen skiljer sig något från en normal betalning. Orsaken är att betalningen går till ditt privata konto och blir därmed som ett eget uttag. Har du ett företagskonto kan du sedan föra över pengarna dit. I det sammanhanget tillkommer ytterligare en kontering. Vi tar ett exempel för att illustrera en typisk betalning. Du har i den enskilda firman sålt en produkt med 25 procent moms. Beloppet är 1000 kronor inklusive moms och du har tagit emot betalningen med hjälp av din privata swish.

KontoDebetKredit
3001 – Försäljning inom Sverige800
2610 – Utgående moms200
2013 – Eget uttag1000

I nästa steg väljer du att föra över pengar till ditt företagskonto.

KontoDebetKredit
2018 – Egen insättning1000
1930 – Företagskonto1000

Glöm inte underlag och dokumentation

En företagsrelaterad betalning som gått in på ditt privata konto kan i efterhand vara svår att hitta. Som ett resultat blir din redovisning mindre transparent och därmed svårare att följa upp. Var därför noga med att dokumentera alla transaktioner och glöm inte att all redovisning ska ha ett underlag.