Fakturera utan företag – egenanställning

Fakturera utan företag – egenanställning

Med en egenanställning kan du fakturera utan att ha ett företag. Det innebär att du går genom ett egenanställningsföretag som fakturerar åt dig. Bolaget tar sedan en provision och betalar ut resten som en vanlig skattad lön. I korthet kan man säga att du blir anställd i egenanställningsföretaget.

Detta kan vara ett sätt att frilansa utan att vara anställd av uppdragsgivaren eller inneha en näringsverksamhet. Till skillnad från ett företag så slipper du också den administrativa bördan och kan helt fokusera på dina uppdrag.

Viktiga saker att tänka på

Din uppdragsgivare måste veta vem som är avtalspart och innehar F-skatt. Börja därför ansluta dig till egenanställningsföretaget innan du vänder dig till uppdragsgivaren för att skriva avtal. Du kan med andra ord inte upprätta ett avtal som privatperson och sedan skicka en faktura från egenanställningsföretaget. I detta fall kommer fakturan att komma från fel avsändare.

Av den anledningen är det viktigt att din uppdragsgivare förstår att det är egenanställningsföretaget som är deras uppdragstagare, även fast du utför arbetet. På Skatteverkets hemsida finns en bra artikel om regelverket kring att vara egenanställd.

Fördelar

  • Ingen verksamhet är för liten – Även om du skulle ha ett mindre antal uppdrag så kan du använda ett egenanställningsföretag. Detta kan vara ett bra sätt att testa en idé och se om den kan växa.
  • Ingen uppstartskostnad – Det krävs normalt inget startkapital för att komma igång som egenanställd. Detta till skillnad från vissa företagsformer.
  • Begränsad administration – I din egenanställning kan du fakturera utan företag och slipper därför löpande bokföring och bokslut. Du kan istället fokusera på uppdragen och låta egenanställningsföretaget sköta det administrativa.

Nackdelar

  • Provision – En del av dina intäkter försvinner i form av provisioner till egenanställningsföretaget.
  • Avdragsmöjligheter – Jämfört med ett företag är avdragsmöjligheterna begränsade som egenanställd.
  • Utdelning – Har du ett aktiebolag kan du under vissa förutsättningar dela ut pengar. Det kan vara ett bra alternativ beskattningsmässigt, beroende på situationen.

Försäkringar

När du beslutar dig för att anlita ett egenanställningsföretag är det bra att undersöka vad som gäller på försäkringsfronten. Det kan till exempel vara om det finns ett grundläggande försäkringsskydd.

Att tänka på vid fakturering

Även om du kan fakturera utan företag i din egenanställning så finns det vissa saker du behöver tänka på. När du fakturerar din uppdragivare måste du beakta att skatt och sociala avgifter samt provision kommer dras innan pengarna betalas ut till dig. I vissa fall har egenanställningsföretaget en kalkylator eller liknande för att hjälpa dig på vägen.

Hur mycket tar ett egenanställningsföretag?

Det kan variera, men ofta ligger de runt 4–6 procent av det fakturerade beloppet. Sen måste man fråga sig vad som ingår i erbjudandet. Hur ser det ut med försäkringar, när betalas pengarna ut, med mera.

Ett par större egenanställningsföretag

Det finns många aktörer som erbjuder sina tjänster som egenanställningsföretag. Ett par av de större aktörerna är Frilans Finans och Cool Company. Mer information om företagen kan du hitta på respektives hemsida.

Sammanfattning

En orsak till att många frilansare väljer ett egenanställningsföretag är förmodligen för att slippa den administrativa delen. Du älskar det du gör och vill fokusera på det. Dessutom har du möjligheten att tjäna pengar och skaffa dig unik erfarenhet på vägen.