När du ska köpa bokföringsprogram finns det några saker att fundera över. Det kan till exempel vara om du enbart är ute efter bokföring eller om det ska kombineras med integrerad fakturering? Kanske finns det också andra programdelar du behöver på sikt, exempelvis tid, löner och lager? Med andra ord är viktigt att välja ett program som det går att växa med.
Denna sida tar upp några av de större aktörerna på marknaden som primärt fokuserar på det digitala. Genom att välja ett bra bokföringsprogram kan du följa aktuella regler samt sköta administrationen på ett smidigt sätt.
Visma eEkonomi
VismaSpcs har länge varit en av landets ledande leverantörer av affärssystem. I Visma eEkonomi Smart får du ett molnbaserat system med bokföring och fakturering för endast 249 kronor per månad. Det finns också möjlighet att samarbete med en redovisningskonsult direkt i programmet.
Några delar som ingår i Visma eEkonomi Smart:
Bokförings och fakturering
Full programsupport
Möjlighet att bygga på programmet med tillval
Prova gratis i 20 dagar
Fortnox
En annan stor leverantör i Sverige är Fortnox. Företaget har funnits sedan 2001 och är idag ett börsnoterat bolag. Fokus är molnbaserade program för småföretagare. I Fortnox Standard får man bokföring och fakturering för 299 kronor per månad.
Speedledger
Speedledger är en del av Visma och har fokuserat på automatisk e-bokföring via din bank. För enskilda firmor som har kontantmetoden finns ett bokföringsalternativ för 199 kronor per månad. Vill man ha något som passar alla företagsformer så finns en standardvariant för 299 kronor per månad. Önskar du även fakturera så tillkommer en kostnad på 69 kronor per månad.
Björn lunden
Ett informationsföretag inom bokföring och beskattning. Har en rad uppskattade utbildningar och böcker inom ämnet. Finns även ett webbaserat bokföringsprogram. På hemsidan finns mer information om redovisningsprogrammet. Kostnaden för bokföringsdelen är 149 kronor per månad och med fakturering 249 kronor per månad.
Specter
Erbjuder små och medelstora företag ett webbaserat affärssystem. Bolaget har lite extra fokus på lösningar till både butik och e-handel.
Hogia
Klassiskt affärssystem som varit med länge. Har en rad olika branschspecifika lösningar, men även vanliga standardprogram för småföretagare. Är man ute efter att köpa ett webbaserat bokföringsprogram så finns några olika lösningar.
Bokio
Bokio är ett annat bolag som har lösningar för småföretagare. Idag finns primärt två varianter, premium och premium plus. Båda innehåller bokföring och fakturering, samt en del annat.
Gratis bokföringsprogram
Det finns några leverantörer som har gratis bokföringsprogram. Ett gratis program kan vara ett alternativ, men du bör undersöka om det uppfyller behovet i din verksamhet. Finns det exempelvis några begräsningar i funktionalitet, support och integrationer. För en del mindre företag kan detta vara ett alternativ, men tänk igenom saken noga.
Dooer
Dooer är ett företag som har ett affärssystem som är gratis. I detta ingår bland annat, bokföring, fakturering och lön.
Wrebit
Wrebit har en gratis fakturering- och bokföringsapp. Företaget vänder sig till småföretagare som vill kunna sköta administrationen i mobilen.
Måste jag bokföra?
Alla som bedriver näringsverksamhet ska upprätta en bokföring. Detta gäller oavsett storleken eller företagsform. Bokföring innebär att du registrerar dina affärshändelser. Ett affärssystem kan hjälpa dig hantera denna biten.
Vem är ansvarig för bokföringen?
Det är du som ägare av företaget som är ansvarig för bokföringen, även i de fall du anlitar någon för att hjälpa dig. Av den anledningen kan det vara bra att sätta sig in i räkenskaperna för att få en bild av det utförda arbetet. En förståelse för det redovisningstekniska hjälper dig också att skapa beslutsunderlag för framtida affärer.
Är det lagkrav på bokföringsprogram?
Nej, det finns inga krav på att du måste köpa ett bokföringsprogram. Det är dock att rekommendera om du ska sköta administrationen. Vill du bokföra manuellt så har Bokföringsnämnden tagit fram dagboksblad som går att använda. Ett annat alternativ är att köpa en kolumndagbok. Observera att du inte får kontera i program där det går att redigera registreringar efterhand, till exempel Excel.
Var kan man läsa mer om bokföring?
På Bokföringsnämndens hemsida finns 13-filmer om bokföring, dessutom har dem en broschyr som heter, att för bok. Broschyren innehåller 32-sidor med råd och tips till nyföretagare som vill lära sig mer.
Går det att testa bokföringsprogrammen innan köp?
Flertalet av systemen på marknaden har en prövoperiod. Det innebär att du kan testa programmet och se om det fungerar för din verksamhet. Ofta går det att fortsätta på den prövoperiod som du haft.
Ska man välja ett program i molnet eller lokalt installerat på datorn?
Vi går mot en allt mer digital värld, där den generella trenden är att sköta administrationen i molnet. Att välja ett internetbaserat program innebär därför en större flexibilitet. Som ett resultat kan du enkelt hantera många situationer direkt på plats, förutsatt att det finns internetuppkoppling. Dessutom är du inte beroende av kapacitet och operativsystem på samma sätt. Förutom ovanstående kan du också dela bokföringen i realtid med en eventuell redovisningskonsult.
Det finns dock risker. En sådan är att affärsystemföretaget går i konkurs eller blir drabbat av intrång. Av den anledningen kan det vara bra att välja en etablerad aktör som är stabil och varit med länge.
Går programmet att integrera med andra system?
En viktig aspekt att tänka på när du ska köpa bokföringsprogram är integrationen med andra system. Det kan exempelvis vara ett kassasystem eller e-handel som du vill ska synka direkt med affärssystemet. Även framtida expansionsplaner kan vara bra om de går att integrera med befintligt system.
Finns det support och vad ingår?
I många abonnemang ingår programsupport. Det innebär i regel att du kan kontakta leverantören och ställa praktiska frågor om programmet. I vissa fall ingår även bokföringsteknisk support, där du kan få hjälpa att sköta redovisningen. Det gäller dock att kolla upp vad som gäller, en del kostnadsfria program tar betalt för detta som en tilläggstjänst.
Vad tycker andra användare?
Har du flera favoriter men är osäker på vilket du ska välja? Ett alternativ är att se vad andra användare tycker om av programmet. Det kan avse såväl programmets funktioner som dess support. Det finns flera jämförelsesajter på nätet, exempelvis Trustpilot.
Vad kostar ett bokföringsprogram?
Kostnaden beror på vilka delar du ska ha med i affärssystemet. Många standardiserade bokföringsprogram kostar från 100 kronor per månad och uppåt. Är du i behov av flera olika delar så kan det kosta mer. En bättre prisbild hittar du på respektive leverantörs hemsida.
Går det att byta bokföringsprogram?
I Sverige finns en standard för att exportera redovisningsinformation. Den kallas SIE-fil och används av de flesta större aktörer på marknaden. Många leverantörer hjälper till vid byte av bokföringsprogram. Är du osäker kan du vända dig till företaget för mer information.
Är det möjligt att automatisera bokföringen?
Affärssystemen kommer allt längre i sin process att automatisera bokföringen. Ett klassiskt exempel är när du fakturerar och försäljningen bokförs automatiskt. Denna utveckling går allt snabbare och vi kommer sköta allt mindre bokföring manuellt. Redan idag kan du minska din administration genom att köpa ett bokföringsprogram och använda det på ett smart sätt.
Vad är en kontoplan?
En kontoplan är en samling konton som används vid bokföring. Det kan exempelvis vara konton för inköp, fakturering och moms. I de allra flesta affärssystem finns det färdiga baskontoplaner som du kan använda. Dessutom kan du i de flesta fall både lägga till och ta bort konton. Det är dock viktigt att detta hanteras på ett korrekt sätt.
Finns det någon bra bokföringsbok?
Det finns flera bra på marknaden. En klassiker är Björn Lundens, Bokföring. Den innehåller en rad bokföringsexempel på ett lättförståeligt sätt. En annan variant är, Redovisa rätt som också är väldigt vanlig. För en nybörjare kan dock Björn Lundens variant kännas lättare.