Starta eget information för enskild firma

Starta eget information för enskild firma

Många som ska starta eget har svårt att finna bra information om enskild firma. Det kan till exempel avse, registrering, bokföring och mycket annat. Av den anledningen kommer denna artikel fokusera på källor som underlättar starten på ditt företagande.

Avdrag och bokföring

Bokföringsnämnden är den myndigheten som utvecklar god redovisningssed i Sverige. På deras hemsida finns väldigt bra information att tillgå. Ett avsnitt som kan rekommenderas är att föra bok. Där kan du hitta en broschyr samt 13-filmer om bokföring. Det finns också en avdelning som enbart fokuserar på enskilda näringsidkare.

En annan myndighet som har rikligt med material är Skatteverket. Där finns bland annat en sida om avdrag för företag. Det finns också en broschyr för bokföring, bokslut och deklaration. Båda sidorna avser primärt enskild firmor.

Skatteverket har också en podcast som heter Skatteskolan. Perfekt för dig som hellre vill ta del av saker genom att lyssna. Första säsongen har 10-avsnitt och går igenom avdrag, bokföring, lön och uttag, med mera.

Även Verksamt har en del information om bokföring. Förutom den finns också en liten skatteskola för enskild firma.

Sen finns det dessutom en del böcker inom ämnet. En är utgiven av Björn Lundén och heter, bokföring och bokslut i enskild firma. Den vänder sig till mindre enskilda näringsidkare som omsätter högst 3-miljoner och därmed kan använda det förenklade K1-regelverket.

Starta och registrera

I syfte att underlätta starten erbjuder Skatteverket löpande informationsträffar och webbseminarier. Där finns ett brett urval att välja mellan. Det kan exempelvis vara seminarier om att starta eget, men det kan också vara mer specifikt om olika delar i en enskild firma.

På Skatteverkets hemsida finns även en broschyr som heter starta företag. Den är framtagen i samarbete mellan flera myndigheter och innehåller bra information för den som ska starta eget. Där finns också en blankett som heter 4620. Den avser företagsregistrering och går att använda för att registrera din enskild firma.

För den som vill starta sitt företag digitalt är det Verksamt som gäller. Här finns även väldigt mycket starta eget information för enskild firma, såväl som för andra företagsformer. Sidan är uppdelad i fundera, starta, driva, utveckla och avveckla. Med andra ord finns en bred paljett för den som har funderingar kring näringsverksamhet. Kort sagt ett måste för den som söker information om ämnet.

En annan plats med mycket information är Nyföretagarcentrum. Bland annat har de en starta eget guide fylld med 71 tips för dig som vill starta och driva eget. Som första punkt hittar du en länk till deras affärsplan som är flitigt använd.

Vill du ha kostnadsfria onlinekurser kan Drivhuset hjälpa dig på vägen. Kurserna innehåller allt från att vässa din idé till att få koll på det praktiska. Drivhuset har som fokus att främja entreprenörskap i Norden.

Det går också att läsa mer om att starta enskild firma i en våra andra artiklar.

Ung företagare

För den som i tidiga år funderar på att starta eget finns Ung företagsamhet. En organisation som har till syfte att främja ungas entreprenörskap. Bland annat finns ett samarbete med skolor där man kan skapa ett UF-företag.

För dig som är under 18 år och vill starta ett företag finns vissa speciella regler. På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om vad som gäller för unga företagare.

Sammanfattning

Syftet med denna text är att förenkla processen att hitta bra information som redan existerar. På nätet finns en uppsjö av starta eget information för enskild firma och ovanstående är bara en bråkdel av allt material som finns att tillgå. Oavsett är förhoppningen att artikeln ska kunna hjälpa dig en bit på vägen.